Spirit4you
  Nieuwsbrief Spirit4you havo-hbo jaargang 1 nr. 7, april 2019  
 

Netwerk/professionaliseringsmiddag 13 juni: Sterker naar het hbo, wat is daarvoor nodig?

Op donderdagmiddag 13 juni organiseert S4y havo-hbo een netwerk/ professionaliseringsmiddag met als thema: Sterker naar/ sterker op het hbo, wat is daarvoor nodig? Na een inspiratielezing van lector Aminata Cairo is er een informatiecaroussel met good practices, tips & tools over het aanbieden van hbo-vaardigheden en achtergrondinformatie rond het thema, zowel voor collega's van havo/mbo-scholen als van hbo-opleidingen. Tijdens de middag is er ook voldoende tijd om actief te netwerken. Hier kunt u zich aanmelden voor de middag. Nadere informatie over tijd, plaats en het precieze programma volgt binnenkort.

Beurs: Bekijkjetoekomst op het hbo!

Een datum om in de agenda te zetten: op dinsdag 1 oktober zijn leerlingen en ouders hartelijk welkom op de 'doorstroombeurs' Bekijkjetoekomst op het hbo! Een interactieve inspiratiebeurs voor overstappers naar het hbo, waar u met uw klassen (havo 5 en 4) welkom bent tijdens de groepsgewijze ontvangst. Tijdens het open huis zijn leerlingen, studenten mbo, ouders, docenten en andere betrokkenen ook hartelijk welkom om hun eigen route over de beurs te lopen. Bij Bekijkjetoekomst op het hbo gaat het om het ontdekken van talenten en interesses, het vormen van een realistisch beroepsbeeld, het zicht krijgen op hbo-opleidingen, de voorbereiding op een degelijke opstap naar de open dagen op het hbo en het aanbieden van brede informatie over studenten aan het hbo. Binnenkort ontvangt u de uitnodiging uw klassen aan te melden.

Masterclass hbo- vaardigheden voor ouders!

Zicht hebben op hbo-vaardigheden is belangrijk voor iedere startende hbo-student. Voor de ouders van die student geldt hetzelfde: zo zijn zij meer betrokken bij de overstap van hun zoon/dochter naar het hbo en bij de start van hun studie. Op maandag 3 juni wordt daarom  de Masterclass hbo-vaardigheden aangeboden voor ouders. En natuurlijk voor hun zoon/dochter! En natuurlijk zijn alle docenten/begeleiders ook zeer welkom: zo 'landen' de hbo-vaardigheden beter in het onderwijs. Hier vindt u de aanmeldlink voor deze masterclass.

Monitoring havo-hbo

S4y havo-hbo heeft de doorstroom naar en switch en uitval op het hbo vanuit de havo-scholen in de regio Haaglanden geanalyseerd. Zo wordt inzicht gegeven in leerlingstromen: hoeveel leerlingen van welke havo-school zijn na een cursusjaar nog actief in de opleiding? En hoe groot is de uitval per opleiding van de hbo-instellingen in de regio Haaglanden? De analyse biedt handvatten om nader in gesprek te gaan per school/opleiding. Mocht u belangstelling hebben het complete document te ontvangen, dan kunt u hierover een e-mail sturen naar info@spirit4you.nl.

Doorstroom naar hbo vanuit havo en mbo

Onderzoek vanuit het lectoraat van Aminata Cairo (lector Inclusive Education bij De Haagse Hogeschool) geeft inzicht in leerlingstromen vanuit havo en mbo naar en uitval op het hbo. In alle gevallen blijkt de juiste aanpak en voldoende aandacht van belang tijdens de eerste 100 dagen op het hbo en de laatste 100 dagen op de havo/het mbo. Waar ligt vooral de nadruk op? Welke initiatieven zijn opgestart? Hier vindt u meer informatie over de uitkomsten van het onderzoek. In komende nieuwsbrieven en bijeenkomsten komen we graag op dit thema terug. Hier vindt u meer informatie over het lectoraat van Aminata Cairo.

Hbo-vaardigheden

Hoe hbo-vaardig maken leerlingen de overstap naar het hbo? Veel aandacht besteden aan hbo-vaardigheden in het laatste jaar van havo/mbo helpt leerlingen sterker te starten met hun studie. Terugkomen op deze vaardigheden tijdens de eerste 100 dagen op het hbo helpt studenten hun studie goed op te kunnen blijven pakken. Hier vindt u een eerste set opdrachten om hbo vaardigheden te trainen. Er volgen er binnenkort meer. Heeft u opmerkingen of wensen m.b.t. deze vaardigheden? Laat het ons weten via info@spirit4you.nl.

Save the date: netwerk havo-mbo-hbo op 4 juli

Op donderdag 4 juli staat de volgende bijeenkomst van het netwerk havo-mbo-hbo op het programma. Tijdens de bijeenkomst gaan we concreter in op de wensen van de leden hoe de doorstroom van havo naar mbo, van havo naar hbo en van mbo naar hbo versterkt kan worden én wat dit betekent voor zowel het mbo, de havo als het hbo. Het precieze programma volgt. We sluiten de middag op 4 juli met een zomers tintje af.

 

 
  Nieuwsbrief Spirit4you | afmelden | www.spirit4you.nl